Πως οι τερμίτες εισέρχονται στο σπίτι

 

 
Πως οι τερμίτες εισέρχονται στο σπίτιΠολλοί πιστεύουν ότι όσες κατοικίες είναι κτισμένες επάνω σε πλάκα σκυροδέματος (μπετόν), με τοίχους με τούβλα ως θεμέλια δεν κινδυνεύουν από τους τερμίτες. Και αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι το ίδιο τρωτός για τους τόσο ευρηματικούς και επίμονους τερμίτες όπως οι προκατατασκευασμένες ή πέτρινες κατοικίες . Αρκούν οι αρμοί διαστολής ή τα μικρά κενά γύρω από τις υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές σωληνώσεις, υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες, καθώς οι υπόγειοι τερμίτες "αν το αποφασίσουν" είναι ικανοί να περάσουν μέσα από λεπτότατες ρωγμές πάχους μικρότερου από 0,1 χιλιοστού!

Μελετώντας τους για χρόνια προκύπτει ότι οι τερμίτες έχουν δυνητικά πρόσβαση σε μία κατοικία από περισσότερες εισόδους από αυτές που έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες.. Για περιπτώσεις αδιαπέραστων υλικών που δεν μπορούν εύκολα να προσπεράσουν ή να διατρήσουν χρησιμοποιούν μία ουσία που παράγεται από αδένες τους ως διαλυτικό. Μπορούν να μετακινούνται για χρόνια σε δομικά στοιχεία μίας κατοικίας προκαλώντας ύπουλα τις κρυφές ζημιές τους σε ξύλινα μέρη όπως πατώματα, κάσες, ντουλάπες, κ.λπ., μέχρι να αποκαλυφτούν τυχαία.


Αν οι τερμίτες δεν βρουν αμέσως την τροφή τους στο κτίσμα-στόχος, κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς (tubes) στο έδαφος και μάλιστα υπόγεια και διαμέσου αυτών επικοινωνούν με την υπόλοιπη αποικία τους. Οι αγωγοί αυτοί εξασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ανάγκες της αποικίας όπως και τον απαραίτητο αερισμό για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών. Διατρέχουν σύντομα με μεγάλο δίκτυο που θα προσπαθούσαν να αντιγράψουν και μηχανικοί τους τοίχους εσωτερικά ή εξωτερικά ενώ εντός των αγωγών οι πολυάσχολοι εργάτες κινούνται διαρκώς μεταφέροντας τροφή και υγρασία στα υπόλοιπα μέλη της αποικίας.

Οι τερμίτες ξηρού ξύλου και οι τερμίτες υγρού ξύλου δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους ή άλλους αγωγούς. Οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, συνεπώς συνήθως εμφανίζουν μικρότερες ζημιές και αρκετά διαφορετικές από τους υπόγειους. Η εγκατάσταση των τερμιτών ξηρού ξύλου στις κατοικίες γίνεται όταν οι σμηνουργοί - τα πτερωτά εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή και εισχωρήσουν σε κάποια ασυνέχεια του ξύλου. Το επικρατέστερο σενάριο μίας τέτοιας προσβολής είναι σε διαμέρισμα (έως και υψηλό όροφο) πολυκατοικίας και μάλιστα κοντά σε άνοιγμα δωματίου με ξύλινο πάτωμα.

Όλες οι κατηγορίες τερμίτη αναζητούν οποιοδήποτε υλικό από κατεργασμένο ή ακατέργαστο ξύλο ή χαρτί, μασίφ ξύλα, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, μελαμίνες, λαμινεϊτ (το κύριο υλικό είναι η πεπιεσμένη μοριοσανίδα).