Πώς οι τερμίτες εισέρχονται στο σπίτι


Πως οι τερμίτες εισέρχονται στο σπίτι

Αν και είναι γνωστό πλέον ότι έχουμε τερμίτες στην Ελλάδα, επικρατεί η άποψη ότι όσες κατοικίες είναι κτισμένες επάνω σε πλάκα σκυροδέματος (μπετόν), με τοίχους με τούβλα ως θεμέλια δεν κινδυνεύουν από τους τερμίτες. Και αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι το ίδιο τρωτός για τους τόσο ευρηματικούς και επίμονους τερμίτες όπως οι προκατασκευασμένες ή πέτρινες κατοικίες. Αρκούν οι αρμοί διαστολής ή τα μικρά κενά γύρω από τις υδραυλικές ή ηλεκτρολογικές σωληνώσεις, υπάρχουσες ρωγμές και κοιλότητες, καθώς οι υπόγειοι τερμίτες "αν το αποφασίσουν" είναι ικανοί να περάσουν μέσα από λεπτότατες ρωγμές πάχους μικρότερου από 0,1 χιλιοστού! Οι τερμίτες στο σπίτι ανιχνεύονται δύσκολα και μάλιστα μόνο με ειδικά εργαλεία ανίχνευσης τερμιτών, όταν οι προσβολές συνεχίζονται για χρόνια, αφού τα πρώτα σημάδια δεν είναι εμφανή.


Μελετώντας τους για χρόνια προκύπτει ότι οι τερμίτες έχουν δυνητικά πρόσβαση σε μία κατοικία από περισσότερες εισόδους από αυτές που έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες…

Για περιπτώσεις αδιαπέραστων υλικών που δεν μπορούν εύκολα να προσπεράσουν ή να διατρήσουν, χρησιμοποιούν μία ουσία που παράγεται από αδένες τους ως διαλυτικό.

Μπορούν να μετακινούνται για χρόνια σε δομικά στοιχεία όπως κατοικίας προκαλώντας ύπουλα όπως κρυφές ζημιές όπως σε ξύλινα μέρη όπως πατώματα, κάσες, ντουλάπες, κ.λπ., μέχρι να αποκαλυφτούν τυχαία.

Τερμίτες στο πάτωμα, τερμίτες στην κάσα της πόρτας, τερμίτες στη ντουλάπα ή τα ντουλάπια της κουζίνας, αποτελούν τα πιο συχνά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε κατοικημένους χώρους.

Αν οι τερμίτες δεν βρουν αμέσως την τροφή τους στο κτίσμα-στόχος, κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς (tubes) στο έδαφος και μάλιστα υπόγεια και διαμέσου αυτών επικοινωνούν με την υπόλοιπη αποικία τους. Οι χωμάτινοι αγωγοί τερμιτών εξασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ανάγκες της αποικίας όπως και τον απαραίτητο αερισμό για την αποφυγή υψηλών θερμοκρασιών. Διατρέχουν σύντομα με μεγάλο δίκτυο που θα προσπαθούσαν να αντιγράψουν και μηχανικοί τους τοίχους εσωτερικά ή εξωτερικά ενώ εντός των αγωγών οι πολυάσχολοι εργάτες του τερμίτη κινούνται διαρκώς μεταφέροντας τροφή και υγρασία στα υπόλοιπα μέλη της αποικίας τους.

Οι τερμίτες του ξηρού ξύλου και οι τερμίτες του υγρού ξύλου δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος και δεν κατασκευάζουν χωμάτινους ή άλλους αγωγούς. Οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι, συνεπώς συνήθως εμφανίζουν μικρότερες ζημιές και αρκετά διαφορετικές από τους υπόγειους. Η εγκατάσταση των τερμιτών ξηρού ξύλου στις κατοικίες γίνεται όταν οι σμηνουργοί - τα πτερωτά εισέλθουν τυχαία, από κάποιο άνοιγμα, αεραγωγό ή ρωγμή και εισχωρήσουν σε κάποια ασυνέχεια του ξύλου. Το επικρατέστερο σενάριο μίας τέτοιας προσβολής από τερμίτες ξύλου είναι σε διαμέρισμα (σε ψηλό ή σε χαμηλό όροφο κτίσματος) και μάλιστα κοντά σε άνοιγμα δωματίου με ξύλινο πάτωμα.

Όλες οι κατηγορίες και τα είδη τερμίτη αναζητούν οποιοδήποτε υλικό από κατεργασμένο ή ακατέργαστο ξύλο ή χαρτί, μασίφ ξύλα, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ, μελαμίνες, ακόμα και από laminate! Έχουμε συναντήσει αρκετές φορές ζημιές από τερμίτες σε δάπεδα laminate που έχουν τοποθετηθεί πάνω από ξύλινο πάτωμα με παλιά προσβολή από τερμίτες ή πάνω σε τσιμέντο, πλακίδια και μωσαϊκό, αφού το κύριο υλικό του laminate αποτελεί η πεπιεσμένη μοριοσανίδα ή πεπιεσμένο χαρτί κάτω από την πάνω επιφάνεια.

Share by: