Αυτοψία ανίχνευσης τερμιτών

 

 
Η ανίχνευση των τερμιτών γίνεται κατά τη σχετική επίσκεψη αυτοψίας, όταν υπάρχει υποψία ή έχει επιβεβαιωθεί (από σημάδια ή ζημιές) η είσοδος τερμιτών σε ένα χώρο. Ο αρχικός οπτικός έλεγχος περιλαμβάνει όλα τα δυνητικά σημεία εισόδου ή προσβολής με σκοπό την αποκάλυψη κάποιας ένδειξης στο εξωτερικό των κυτταρινούχων επιφανειών (ξύλινα πατώματα, κάσες, ντουλάπια και ντουλάπες, βιβλιοθήκες, άλλες επενδύσεις ξύλου ή παράγβγων υλικών, κ.λπ.) και στην επιφάνεια των δομικών στοιχείων.
 
 
Στη συνέχεια σαρώνονται όλα τα δυνητικά σημεία προσβολής, εισόδου ή διαδρομής των τερμιτών, με προτεραιότητα στα σημεία που ανιχνεύτηκε κάτι σχετικό, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ότι πρόκειται για τερμίτες, νακαθοριστεί η κατηγορία των τερμιτών και να σχεδιαστεί η πιο αποτελεσματική και ασφαλής λύση αντιμετώπισης του προβλήματος. Σίγουρα το σημαντικότερο εργαλείο κατά μία τέτοια επίσκεψη αυτοψίας είναι η εμπειρία του εξειδικευμένου επιστήμονα που καλείται να διαπιστώσει το πρόβλημα, να αναγνωρίσει τους ζωικούς εχθρούς και να προτείνει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή καταπολέμησης, στοχεύοντας σε οριστικό έλεγχο με ταυτόχρονη προστασία των εμπλεκομένων και γενικότερα των οργανισμών μη στόχων.

Κατά την αυτοψία όπως και κατά την εφαρμογή απεντόμωσης που ακολουθεί μετά από μία επιβεβαιωμένη προσβολή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται κατάλληλα εργαλεία που θα οδηγήσουν στη σωστή λήψη των αποφάσεων και στη συνέχεια τα κατάλληλα εργαλεία επέμβασης που θα οδηγήσουν σε μία σίγουρη και ασφαλή καταπολέμηση.

 
 
 
Αυτοψία Ανίχνευσης τερμιτών
 
 
 
 
Ο T3i All Sensor είναι ο πιο ακριβής μη επεμβατικός ανιχνευτής τερμιτών, κατασκευάζεται στην Αυστραλία από την Termatrac που δραστηριοποιείται τα τελευταία 25 χρόνια αποκλειστικά σε ανιχνευτές τερμιτών, ενώ χρησιμοποιείται παγκοσμίως και σε μεγάλη κλίμακα από εξειδικευμένες επιχειρήσεις σε τέτοιες εφαρμογές. Ο μοναδικός σχεδιασμός του 3 σε 1 ενσωματώνει με πατενταρισμένη τεχνολογία που συνδυάζει τη χρήση ραδιοεντοπιστή (ραντάρ), αισθητήρα σχετικής και άμεσης υγρασίας καθώς και θερμικού αισθητήρα. Ο T3i All Sensor σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ειδικούς, να εντοπίσουν ή να επιβεβαιώσουν και να παρακολουθήσουν τους τερμίτες, την έκταση τους και τις εισόδους τους σε ένα χώρο που έχει προσβληθεί. Δεν υπάρχουν άλλα παρόμοια εργαλεία όπως αυτά που χρησιμοποιούνται από ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς για άλλους σκοπούς (μελέτη υγρασίας) που να ανιχνεύουν τερμίτες. Υπάρχουν επιχειρήσεις που παραπλανούν με θερμοκάμερες, υγρασιόμετρα ή άλλα σχετικά εργαλεία, με σκοπό να προκαλέσουν τον πανικό και να πληρωθούν για μία επίσκεψη "θερμικής απεικόνισης τερμιτών" ή "επιθεώρησης τερμιτών", που αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση μία μελέτη πιθανών σημείων διαρροής νερού.

Η μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα μέχρι σήμερα που επένδυσε στην πραγματική ανίχνευση και παρακολούθηση των τερμιτών με το εξειδικευμένο εργαλείο της Termatrac είναι η Απολυμαντική Γεωπονική. To Termatrac T3i το εμπιστεύεται μεταξύ άλλων και η BASF AUSTRALIA, η οποία παρασκευάζει και διαθέτει το Termidor 9 SC. Κάθε χρόνο το μηχάνημα μας αποστέλλεται και βαθμονομείται (διορθώνεται) στην Αυστραλία στην κατασκευάστρια εταιρία Termatrac, όπως προτείνετε από την ίδια, έτσι ώστε τα αποτελέσματα που παράγει να είναι ακριβή.
 
 
 
 
 

Τεχνολογία ανίχνευσης με ραντάρ

 
Η τεχνολογία ανίχνευσης της Termatrac είναι μοναδική στην αγορά, σχεδιασμένη και ειδικά βαθμονομημένη για την ανίχνευση τερμιτών. Η τεχνολογία ραντάρ επιβεβαιώνει την κίνηση διεισδύοντας μέσω των οικοδομικών ή άλλων δομικών υλικών εντοπίζοντας τους τερμίτες και τη δραστηριότητα τους. Ο αισθητήρας ραντάρ απελευθερώνει (εκπέμπει) μικροκύματα υψηλής συχνότητας που διεισδύσουν άμεσα στο εσωτερικό με σκοπό να αποτυπωθεί η όποια δραστηριότητα τερμιτών. Τα μικροκύματα μπορούν να διεισδύσουν στα περισσότερα οικοδομικά υλικά και να ανιχνεύσουν διαφορές στην ανακλώμενη μορφή του κύματος, που υποδεικνύουν την παρουσία των τερμιτών. Αυτές οι διαφορές προέρχονται από παρεμβολές που προκαλούνται από την κίνηση των εντόμων και τελικά απεικονίζονται στην οθόνη που είναι συνδεδεμένος ο ανιχνευτής. Αυτό επιτρέπει στους χειριστές της συσκευής να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τερμιτών κάτω από την επιφάνεια που εξωτερικά φαίνεται ανέπαφη.
 
 
Termatrac
 
 
 
Termatrac
 
 
 
 
 
 
 
 

Αισθητήρας άμεσης υγρασίας και αισθητήρας σχετικής υγρασίας

 
Ο αισθητήρας υγρασίας T3i επιτρέπει στον χειριστή να εντοπίζει εύκολα και με ακρίβεια τις περιοχές υψηλής υγρασίας και χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τους άλλους αισθητήρες που διαθέτει. Ο αισθητήρας υγρασίας T3i Dual Mode χρησιμοποιεί μια μέθοδο βασισμένη σε χωρητικότητα (ογκομετρικά) για να υπολογίσει την πραγματική και στιγμιαία ποσότητα της υγρασίας κάτω από τις επιφάνειες.

Ο αισθητήρας υγρασίας χρησιμοποιεί τεχνολογία Omni-directional καθώς δημιουργεί ένα ηλεκτρικό πεδίο για να μετρήσει διαμέσου της ηλεκτρικής αγωγιμότητας την υγρασία κάτω από το ύποπτο υλικό. Αποστέλλεται άμεσα η ένδειξη υγρασίας εξωτερικά και συγκρίνεται αυτοματοποιημένα με την εσωτερική ως αποτέλεσμα της διαφοράς της ηλεκτρικής αγωγιμότητας. Ο αισθητήρας υγρασίας T3i διεισδύει μέχρι 6cm βάθους, επιτρέποντας την ανίχνευση οποιασδήποτε υγρασίας που υπάρχει κάτω από ή γύρω από τη συσκευή (όχι μόνο κάθετα της επιφάνειας). Ο αισθητήρας άμεσης υγρασίας μετράει κάθε ελαφρά αύξηση ή μείωση της υγρασίας στην επιφάνεια των τοίχων, ενώ παράγει απόλυτες μετρήσεις ακόμη και σε ακραίες συνθήκες υγρασίας που προκαλούνται από το πιθανές εισόδους νερού, διαρροές, κ.α.
 
 
Αισθητήρας άμεσης υγρασίας & αισθητήρας σχετικής υγρασίας
 
 
 
Αισθητήρας άμεσης υγρασίας & αισθητήρας σχετικής υγρασίας
 
 
 
 
 
 

Θερμικός αισθητήρας

 
Διαμέσου του θερμικού αισθητήρα υπολογίζει τη θερμότητα (θερμική ενέργεια) που εκπέμπεται από τους τερμίτες, στο σημείο που επιθεωρούμε και την αντιπαραθέτει με τα υπόλοιπα σημεία αναφοράς που θα επιλέξουμε για δείκτη. Ο θερμικός αισθητήρας T3i ανιχνεύει εύκολα τις αλλαγές στη θερμοκρασία της επιφάνειας, ενώ γίνονται εμφανείς οι θερμικές ανωμαλίες κάτω από αυτήν. Ο χειριστής μπορεί να ανιχνεύσει και να απεικονίσει τις θερμικές αλλαγές με σκοπό τη χαρτογράφηση της προσβολής με τη βοήθεια του οδηγού λέιζερ (επιλέγοντας την προβολή πεδίου), ενώ ο αισθητήρας παράγει ακριβή αριθμητικά αποτελέσματα χωρίς σημαντικές αποκλίσεις. Με την ένδειξη του οδηγού λέιζερ στην επιφάνεια του στόχου, εμφανίζει με λεπτομέρεια απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία επιφάνειας των δομικών στοιχείων μεταξύ δύο σημείων.

Επιλέγοντας ένα σημείο αναφοράς εντοπίζει τις μη φυσιολογικές ή μη φυσιολογικές αλλαγές της θερμοκρασίας γύρω από την περιοχή ενδιαφέροντος και έτσι με μια απλή διαδικασία τα δεδομένα εμφανίζονται με ένα απλό αριθμητικό γράφημα.
 
 
 
 
 
 
* Η ερμηνεία όλων των παραπάνω χρήσιμων πληροφοριών που παράγει και παρέχει το T3i της Termatrac πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο επιστήμονα. Είναι πολύ σημαντικά τα αποτελέσματα που μπορεί να διεξαχθούν από μία αυτοψία με το παραπάνω εργαλείο ανίχνευσης, αρκεί να μπορούν και να αξιολογηθούν σωστά με σκοπό το σχεδιασμό της καλύτερης και ασφαλούς εφαρμογής καταπολέμησης.