Όταν γίνει γνωστό ότι στο σπίτι έχουμε τερμίτες

 

 
Δεν είναι γνωστό ότι έχουμε τερμίτες στην Ελλάδα και για αυτό τα πρώτα χρόνια εμφάνισης σημείων της προσβολής και ζημιών (που είναι συνήθως αρκετά χρόνια μετά της αρχικής εισόδου των τερμιτών), οι ζημιές αποδίδονται στην υγρασία, το σαράκι ή άλλα.. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον εντοπισμό του προβλήματος οι τερμίτες έχουν την ευχέρεια του χρόνου να μεταφερθούν ύπουλα και κρυφά και σε άλλα σημεία με ενδιαφέρον για αυτούς, εκμεταλλευόμενοι ανοίγματα του κτίσματος. Έτσι τα σημάδια που παλιότερα αποδίδονταν εσφαλμένα σε άλλους παράγοντες ή συνθήκες εμφανίζονται ξαφνικά και σε άλλα μέρη της κατοικίας, υποδεικνύοντας τη δυναμική των τερμιτών και μέρος της προσβολής και των ζημιών που έχουν προκαλέσει. Και τότε ακόμα δεν είναι αργά για μία εφαρμογή πλήρους καταπολέμησης των τερμιτών, αρκεί να πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένη εταιρία απεντόμωσης ξυλοφάγων εντόμων. Η απεντόμωση για τερμίτες ακολουθεί μετά από κάποια συγκεκριμένα βήματα ταυτοποίησης του είδους, ανίχνευσης των τερμιτών, μελέτη για τον ορθό σχεδιασμό της ριζικής καταπολέμησης των τερμιτών. Περιγράφεται αναλυτικά σε άλλο κεφάλαιο η εφαρμογή εξάλειψης των τερμιτών, που καλύπτεται με γραπτή εγγύηση και η ανίχνευση των τερμιτών με ειδικό ανιχνευτή (Termatrac T3i).

Μετά από τις πρώτες ενέργειες που διαρκούν σε κάποιες περιπτώσεις για χρόνια, όπως είναι αντικατάσταση μέρους ή ολόκληρων ξύλων (κάσες, πατώματα, κ.λπ.), η λύση στο πρόβλημα παραμένει ανύπαρκτη και οι ενέργειες προσωρινές. Σε όποια προσβολή τερμιτών τα νέα ξύλα που αντικαθιστούν τα προσβεβλημένα και εφόσον δε μεσολαβήσει η ειδική εφαρμογή καταπολέμησης των τερμιτών, αποτελούν νέα τροφή για τα έντομα που ανυπομονούν για νέες αποθήκες τροφής. Αν τα προσβεβλημένα ξύλα απομακρυνθούν και δεν αντικατασταθούν από νέα (παράδειγμα αποξήλωση ξύλινου πατώματος και χρήση πλακιδίων αντί ξύλου), οι τερμίτες κατά την προσπάθεια τους να ανακαλύψουν νέες πηγές τροφής μετακομίζουν σε κοντινή κατά προτίμηση απόσταση. Αν βέβαια κοντά στην προηγούμενη φωλιά τερμιτών δεν υπάρχει κάποιο κυτταρινούχο υλικό ή είναι αδύνατο να το προσεγγίσουν, η διαδρομή που μπορούν να ακολουθήσουν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους μπορεί να είναι και αρκετά μεγάλη. Οι τερμίτες ξύλου είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί κατά την προσπάθεια τους για να συνεχίσουν το κρυφό έργο τους. ενώ Ανιχνεύουν όλα τα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα και μάλιστα απωθούνται καθολικά από όποια επέμβαση με αυτά, καθιστώντας την απεντόμωση για τερμίτες μία πολύ ειδική εφαρμογή.
 
 
 
 
A
 
 
 
T
 
 
 
T
 
 
 
E
 
 
 
N
 
 
 
T
 
 
 
I
 
 
 
O
 
 
 
N
 
 
 
 
 
 

Ειδικό φάρμακο για τους τερμίτες?

 
Όλα τα εντομοκτόνα σκευάσματα που διατίθενται σε μη επαγγελματίες, ασφαλή ή μη, ακόμα και αυτά που ζητούνται ή πωλούνται ως «δυνατά φάρμακα για τερμίτες», με όποια επικινδυνότητα για οργανισμούς μη στόχους (άνθρωπος, κατοικίδια, κ.λπ.), ανιχνεύονται από τους ιδιαίτερα κοινωνικούς τερμίτες και αποφεύγονται τελικά από ολόκληρο τον πληθυσμό τους. "Δυνατό" χαρακτηρίζεται συχνά ένα "φάρμακο" ακατάλληλο για κατοικημένους χώρους, με έντονη οσμή και γρήγορη κατάρριψη των εντόμων (knock-down). Εκτός της διασφάλισης της υγείας των εμπλεκομένων που είναι το πιο σημαντικό, τα ισχυρά εντομοκτόνα εντοπίζονται από τους τερμίτες και ενώ αρχικά μπορεί να θανατωθούν κάποια λίγα έντομα κοντά στην επιφάνεια προσβολής, στη συνέχεια δεν είναι θανατηφόρα για αυτά. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται για τέτοιους ψεκασμούς έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν κατά την επαφή του εντόμου και για αυτό χαρακτηρίζονται ως εντομοκτόνα επαφής. Επίσης, εξαιτίας της ταχείας καταπολέμησης δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ζωής στο κάθε έντομο που θα χρειάζονταν για να μεταφέρει μέρος της δραστικής ουσίας στα υπόλοιπα που ζουν μακριά από το σημείο εφαρμογής του εντομοκτόνου. Τα λίγα έντομα τερμίτη που δεν προλαβαίνουν να αποφύγουν το απωθητικό εντομοκτόνο έρχονται σε επαφή με τη δραστική ουσία είναι σύντομα νεκρά και είναι αδύνατη η διασπορά στον υπόλοιπο πληθυσμό που ακολουθεί νέες διαδρομές… Η μόνη δραστική ουσία που δεν ανιχνεύεται από τους τερμίτες και μεταφέρεται από τους ίδιους με τη διαδικασία της τροφάλλαξης, είναι η fipronil και δεν είναι ελεύθερη στην αγορά σε κανένα σκεύασμα για μη επαγγελματίες. Η εφαρμογή καταπολέμησης των τερμιτών πραγματοποιείται από πιστοποιημένες εταιρίες απεντόμωσης και παρουσιάζει 100% επιτυχία με την οριστική εξάλειψη των τερμιτών.