Το κύριο θρεπτικό συστατικό των υλικών που καταναλώνουν οι τερμίτες είναι η κυτταρίνη, που αποτελεί το πιο κοινό οργανικό συστατικό στη φύση και στα σπίτια. Από μεγάλη εμπειρία στους τερμίτες στην Ελλάδα και από επιστημονική γνώση για αυτούς, προκύπτει ότι υλικά φυτικής προελεύσεως όπως το ζωντανό και το νεκρό ξύλο, τα κλαδιά, οι ρίζες, το χόρτο, τα φυτικά υπολείμματα, το χαρτί ή το χαρτόνι, ο καπλαμάς, οι μοριοσανίδες, novopan, laminate και άλλα υλικά που περιέχουν χαρτί ή ξύλο, καθώς και διάφορα βαμβακερά ή φυτικής προελεύσεως υφάσματα, μπορούν να αποτελέσουν την τροφή τους.
Καταναλώνοντας το ξύλο ή το χαρτί, αποσχίζουν με τις ισχυρές γνάθους τους λεπτά τμήματα χωρίς να τα απομακρύνουν όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα έντομα που προσβάλουν το ξύλο και καλούνται ξυλοφάγα έντομα ή σαράκι. Καταπίνουν τα τεμαχίδια ξύλου ή χαρτιού και τα αποθηκεύουν στον στόμαχο τους για πέψη, ενώ μέρος τους μοιράζονται με τους συγκατοίκους συλλογικά μέσω της τροφάλλαξης.
Έχουν προτίμηση σε ορισμένους τύπους ξύλου, ενώ αν η τροφή είναι περιορισμένη και δεν υπάρχει για αυτούς άλλη τροφική επιλογή το προσπερνούν και προσβάλουν και τα όχι τόσο ελκυστικά σε αυτούς υλικά. Η περιεκτικότητα των υλικών σε χημικά συστατικά όπως έλαια, αλκαλοειδή ή ρετσίνια, υλικά προστασίας του ξύλου και άλλα συντηρητικά, δεν τους εμποδίζει ιδιαίτερα, αν και προσδίδει μία μικρή ανθεκτικότητα στις προσβολές.
Οι υπόγειοι τερμίτες προτιμούν ιδανικά το βρεγμένο και μουχλιασμένο ξύλο από το ξηρό και υγιές (που έχει επέλθει σήψη από μύκητες) και το μαλακό εαρινό από το σκληρότερο θερινό ξύλο. Αντίθετα, οι τερμίτες ξηρού ξύλου που δεν είναι τόσο επιλεκτικοί, τρέφονται και με εαρινό και με θερινό ξύλο, σκληρό ή μαλακό, υγρό ή ξηρό. Υπάρχει μια μικρή προτίμηση στο σομφό συγκριτικά με το εγκάρδιο ξύλο λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης σε άμυλο και σάκχαρα, ενώ η ποσότητα της δύσπεπτης λιγνίνης είναι μικρότερη. Αν και οι υπόγειοι τερμίτες προτιμούν το μαλακό ξύλο από το σκληρό, κανένα είδος ξύλου δεν είναι απαγορευτικό για αυτούς, ιδιαίτερα όταν οι εναλλακτικές λύσεις τροφής είναι περιορισμένες και ο πληθυσμός τους έχει ανάγκη για ενέργεια.
Για να μετατρέψουν οι τερμίτες τα φυτικά υλικά σε τροφή εξαρτώνται στενά από τα πρωτόζωα και τα βακτήρια που συμβιώνουν μαζί τους στο πεπτικό τους σύστημα και μετατρέπουν την κυτταρίνη σε χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία. Χωρίς τη «συμβίωση» αυτή, οι τερμίτες δε θα επιβίωναν αφού δε θα μπορούσε να καλυφτεί η πιο σημαντική ανάγκη σε όλους τους οργανισμούς, η ανάγκη για σίτιση.