Οι αποικίες των τερμιτών ξηρού ξύλου είναι μικρότερες από αυτές των υπογείων, δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και ζουν αποκλειστικά σε ξηρό και υγιές ξύλο. Σε αντίθεση επίσης με τους υπόγειους τερμίτες, την υγρασία που χρειάζονται την αποκτούν από ...
Διαβάστε περισσότεραΟι αποικίες των τερμιτών ξηρού ξύλου είναι μικρότερες από αυτές των υπογείων, δεν έχουν την ανάγκη της επαφής με το έδαφος, δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και ζουν αποκλειστικά σε ξηρό και υγιές ξύλο. Σε αντίθεση επίσης με τους υπόγειους τερμίτες, την υγρασία που χρειάζονται την αποκτούν από το ξύλο που καταναλώνουν ή την παράγουν μέσω του μεταβολισμού τους. Η πρώτη εγκατάσταση των τερμιτών ξηρού ξύλου στις κατοικίες γίνεται συνήθως όταν οι σμηνουργοί εισέρχονται τυχαία ή μη από κάποιο άνοιγμα (συνήθως μπαλκονόπορτα) μεταφερόμενοι τυχαία από κάποια κοντινή προσβολή σε δέντρο ή άλλη κοντινή κατοικία. Συναντώνται συχνά σε διαμερίσματα πολυκατοικιών με την ίδια συχνότητα σε χαμηλούς και σε ψηλούς ορόφους. Για να διατηρήσουν την υγρασία του σώματος τους, διαθέτουν αρκετά υδατοστεγές εξωσκελετό (σωματικό περίβλημα) και έχουν την ιδιότητα να επαναχρησιμοποιούν νερό λαμβάνοντας το από τα περιττώματα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα περιττώματα τους να είναι εξάεδρα (με γυμνό μάτι φαίνονται σφαιροειδή) και να είναι απολύτως ξηρά. Το χρώμα των περιττωμάτων είναι ανοιχτό κίτρινο, καφέ, μαύρο ή συνδυασμός αυτών, ενώ οι ακμές των έξι πλευρών είναι πιο ανοιχτόχρωμες.
Κύριο σημάδι προσβολής αποτελούν οι μικροί σωροί από τα μικρά σαν σπόροι ή κόκκοι, περιττώματα, τα οποία οι τερμίτες αποβάλλουν από στοές και οπές ή άλλα ανοίγματα και σχηματίζουν κάποιες φορές μικρούς σωρούς. Άλλα σημάδια της προσβολής είναι επίσης η εμφάνιση των πτερωτών εντόμων (όπως και στην περίπτωση των υπόγειων τερμιτών), όπως επίσης και οι ίδιες οι προχωρημένες ζημιές σε ξύλο.