Εγκεκριμένο σκευάσμα για κατοικίες

 

 
 
Τα τελευταία χρόνια η πληροφορία στο διαδίκτυο είναι μεγάλη αλλά και ελεύθερη, με αποτέλεσμα να μπορεί ο καθένας να αρθογραφεί, να πληροφορεί ή να τρομάζει, με άγνωστους σκοπούς ή συμφέροντα. Το μοναδικό βιοκτόνο σκεύασμα που έχει έγκριση στην Ελλάδα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων για να χρησιμοποιείται σε κατοικημένους χώρους εξωτερικά και εσωτερικά είναι το Termidor 9% SC της Basf, με δραστική ουσία fipronil. Στην έγκριση που είναι ελεύθερη στη σελίδα του Υπουργείου και της παρασκευάστριας εταιρίας, αναφέρεται πέραν των άλλων και η ασφαλής του χρήση για εσωτερικά και εξωτερικά, σε οπές σε τοίχους ή το πάτωμα.

Η δραστική ουσία fipronil ανήκει στη χημική ομάδα των φαινυλοπυραζολών. Πρόκειται για ευρέως φάσματος εντομοκτόνο επαφής και στομάχου, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση κυρίως των προνυμφών αλλά και ακμαίων πολλών εντόμων.
 
 
 
 
 
Εφαρμόζεται επιπλέον ως επενδυτικό σπόρων σε ετήσιες καλλιέργειες όπως είναι το καλαμπόκι, ο ηλίανθος κ.α. ή ως εντομοκτόνο εδάφους για τους σιδηροσκώληκες (milipedes ή χιλιοποδαρούσες) σε καλλιέργειες πατάτας.
 
 
 
 
 
 
 
 
Χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά αντιπαρασιτικά ή απωθητικά σκευάσματα (για κατοικίδια ζώα κατά των ψύλλων, κροτώνων, ψειρών, κ.λπ.) σε αμπούλα για δερματική εφαρμογή ή σε ετοιμόχρηστο σπρέι για ψεκασμό του σώματος του ζώου.
 
 
 
 
 
 
Termidor | Εγκεκριμένο σκεύασμα για κατοικίες
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε εντομοκτόνα για κατοικημένους χώρους κατά των εντόμων υγειονομικής σημασίας. Εντομοκτόνα σε μορφή γέλης - gel για την καταπολέμηση της ψιλής κατσαρίδας ή των μυρμηγκιών σε κουζίνες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κατοικιών, χρησιμοποιούν ως δραστική ουσία τη fipronil.
 
 
 
 
Παρόλα αυτά έχει διαπιστωθεί εργαστηριακά ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία είναι τοξική ή σε κάποιο βαθμό επικίνδυνη για τις μέλισσες. Ο αποπροσανατολισμός των μελισσών, η επίδραση στη μεταβολική δραστηριότητα των μανιταροειδών σωματίων στον εγκέφαλο των μελισσών ( τα οποία συνδέονται με τις διαδικασίες της μάθησης και μνήμης), ή τα προβλήματα που παρουσιάζονται μετά από έκθεση στην οσφρητική μνήμη και την αντίληψη της σουκρόζης (χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητά τους στη συλλογή νέκταρος).

Συνολικά οι οργανισμοί μη στόχοι που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τη χρήση του τερμιτοκτόνου κατά την καταπολέμηση τερμιτών και εφόσον η εφαρμογή δεν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το σωστό πρωτόκολλο ορθής εφαρμογής, είναι οι μέλισσες (αν βέβαια στον κήπο της κατοικίας υπάρχουν μελίσσια). Το Termidor της Basf πέραν της οριστικής καταπολέμησης είναι ασφαλές για τον άνθρωπο και όλα τα υπόλοιπα θερμόαιμα θηλαστικά ή μη, όταν βέβαια εφαρμοστεί ορθά. Όποια κατασταλτική αντιμετώπιση ή προληπτική διαχείριση σε οποιαδήποτε εφαρμογή παρασιτοκτονίας θα πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια και να προστατεύει την υγεία των εμπλεκομένων (πελάτες, τεχνικοί εφαρμογών και κατοικίδιων). Πέραν των άλλων μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο εξειδικευμένο αντικείμενο της καταπολέμησης τερμιτών επιβάλλεται να έχει συμμετάσχει στις εκπαιδεύσεις